60-tallets "One Hit Wonders"

Opp gjennom tidene er det mange håpefulle artister som kun har oppnådd en eneste hit i løpet av hele sin karrière. Likevel klarte flere å sette dype spor i musikkhistorien. Vi har sett på noen av 60-tallets «One Hit Wonders».

The Archies
Publisert 15. jan. 2018

"The Lion Sleeps Tonight" – The Tokens

Denne perlen av en sang ble opprinnelig skrevet av den sørafrikanske artisten Solomon Linda i 1939, men da under tittelen "Mbube", som betyr løve på zulu. Det var ikke før den amerikanske doo-wop-gruppen The Tokens tok låten under vingene i 1961 at det virkelig tok av, og sangen ble en massiv hit. The Tokens prøvde iherdig å vise at de hadde annet å by på enn "The Lion Sleeps Tonight", men klarte aldri å toppe suksessen. I 1994 ble låten igjen aktuell i den Oscar-belønnede Disney-filmen "Løvenes Konge".

"The Girl From Ipanema" – Stan Getz & Astrud Gilberto

På midten av 60-tallet var denne brasilianske sangen på alles lepper. Antonio Carlos Jobim og Vinicius de Morales skal ha latt seg inspirere av den unge, bikinikledde kvinnen Helo Pinheiro fra Iphanema da de skrev teksten. En engelsk versjon med Astrud Gilberto ble spilt inn i 1962, vant en Grammy for årets plate i 1965 og har blitt brukt i flere filmer opp gjennom årene.

"A Whiter Shade Of Pale" – Procol Harum

Denne legendariske låten var debutsingelen til det britiske rock-bandet Procol Harum. Den kom ut i 1967 og toppet hitlister verden over. Til tross for bandets suksess var det ingen av de andre låtene som senere kunne måle seg med "A Whiter Shade Of Pale", som har stått sterkt gjennom hele 50 år. Låten har blitt covret av over 1000 ulike artister og skal være den mest spilte i Storbritannia de siste 75 årene.

"The House Of The Rising Sun" - Eric Burdon & the Animals

Hvem som originalt skrev denne sangen og hva den er inspirert av er og forblir et mysterie. En av de mest populære teoriene er at sangen handler om et bordell i New Orleans på 1800-tallet. Flere artister har tolket klassikeren helt siden 30-tallet, men den ble ledet til ny popularitet i 1964, da Eric Burdon og hans gruppe The Animals slapp sin versjon av låten.

Bandet brukte bare 15 minutter på å spille den inn i studio, og sangen toppet raskt hitlister over hele verden.

The Animals ble oppløst i 1968 på grunn av både musikalske og økonomiske uenigheter.

"Sugar, Sugar" – The Archies

Denne sangen lå på topp på Billboard i USA i hele 1969. Da den kom ut fikk produsenten Don Kirshner radiostasjoner til å spille den uten å fortelle dem hvem som fremførte den, fordi den forrige singelen til The Archies hadde solgt så skuffende. Først da de forstod at de fleste likte sangen, røpte de at det var tegneseriegruppen The Archies som sto bak.

Hiten ble en av de største, og en av de mest uventede førsteplassene i USA det året, og den største tyggegummipop-hiten gjennom tidene. Både i Amerika og Europa.