Billboard TOPP 10 – 1968

Vi tar et gjensyn med kremen av kremen på Billboards toppliste fra 1968. Flere av sangene hører du på Radio Vinyl. Har du en favoritt?

Otis Redding, The Beatles & Herb Alpert
Publisert 26. jan. 2018

10: Archie Bell and The Drells – "Tighten Up"

Dette kan sies å være en av de første funk-hitsene i historien. Den nådde toppen av både Billboards R&B- og popliste våren 1968.

I starten av sangen forteller vokalisten at han og bandet er fra Houston i Texas. Etter drapet på president John F. Kennedy det samme året, hadde de hørt en kommentar om at ingenting bra noen gang kom ut fra Texas. Bell ville at lytterne skulle vite at de var fra Texas, og at de var bra.

Sangen fortsetter med linjen «We don’t only sing, but we dance as good as we want.» Bandet beskriver en dans som de selv fant opp, som de kalte «The Tighten Up». Den ble, i likhet med sangen, veldig populær.

9: Simon and Garfunkel – "Mrs. Robinson"

Denne sangen ble duoens andre listetopp, og nådde nummer én på Billboard Hot 100. I tillegg ble låten berømt via filmen «The Graduate», og ble godt tatt imot over hele verden.

Sangen stammer fra Simon and Garfunkels fjerde studioalbum «Bookends» fra 1968, og inneholder en berømt referanse til baseballstjernen Joe DiMaggio.

Flere kjente artister har gjort egne versjoner av «Mrs. Robinson», blant andre Frank Sinatra, Bon Jovi og The Lemonheads.

8: Hugo Montenegro – "The Good, The Bad And The Ugly"

Kanskje en av de aller mest ikoniske melodier i filmhistorien, og så nært man kommer lyden av den ville vesten. «The Good, The Bad And The Ugly» er temasangen til filmen fra 1966 med samme navn, og Clint Eastwood i hovedrollen. Grunnen til at den lå høyt på Billboard i 1968 er at Hugo Montenegro laget en egen versjon det året, som ble en stor hit både i USA og i Storbritannia.

7: Herb Alpert – "This Guy’s In Love With You"

Selv om Herb Alpert hovedsakelig var kjent for å spille trompet med The Tijuana Brass, var han vokalist på denne soloversjonen av «This Guy’s In Love With You», arrangert av Bacharach. Han fremførte den opprinnelig i TV-spesialen «The Beat of the Brass», men som en respons til de mange seerne som ringte inn og etterlyste sangen etter sendingen, bestemte Alpert seg for å slippe den som en singel.

Sangen ble en suksess, og toppet Billboard Hot 100 i juni 1968, hvor den lå i fire uker.

6: Cream – "Sunshine Of Your Life"

Låten skiller seg ut med det særegne gitarriffet, og en hyllet gitarsolo av Eric Clapton.

Utviklingen av sangen startet da Jack Bruce og Eric Clapton var på en konsert med Jimi Hedrix i London. Etter konserten gikk Bruce hjem og skrev riffet som går gjennom hele låten. Stort sett hele teksten skal ha blitt skrevet i løpet av en kveld av Bruce, Clapton og Pete Brown.

«Sunshine Of Your Life» er en av Creams mest berømte låter. De slapp den på slutten av året I 1967, men den gikk ikke inn på Billboard før i januar 1968.

5: Rascals – "People Got To Be Free"

Denne sangen har et budskap som veide tungt i 1968; «All the world over, so easy to see. People everywhere just wanna be free.»

Friheten tapte en stor kamp 4. april i 1968, da Martin Luther King jr. ble skutt, og da John F. Kennedy ble drept 5. juni. Eddi Brigati og Felix Cavaliere skrev «People Got To Be Free» som en reaksjon på to drapene.

Låten ble en hit, og lå fem uker på topp på Billboards popliste sommeren 1968.

4: Otis Redding – "(Sittin’ On ) The Dock Of The Bay"

Redding døde i en flyulykke i desember 1967, bare en måned før denne sangen kom ut 8. januar i 1968. Det var uten tvil hans største hit, og det var også den første sangen som ble nummer én på Billboard etter en sangers død. Redding var en stigende stjerne som var på vei mot stor suksess før han døde, og det er nok en stor sjanse for at han hadde gitt ut flere hits dersom han hadde overlevd.

3: Bobby Goldsboro – "Honey"

Sangen handler om en mann som sørger over sin avdøde kone. Teksten ble skrevet av Bobby Russell, som også var en sanger, men hans mest berømte låter ble sunget av andre.

«Honey» ble opprinnelig spilt inn av Bob Shane of The Kingston Trio, men versjonen til Goldsboro, som var en mer etablert artist, ble en mye større hit. Den lå på topp på Billboard i fem uker.

2: Paul Mauriat – "Love Is Blue"

Denne sangen var opprinnelig Luxemburgs bidrag i Eurovision i 1967, da fremført av den greske sangeren Vicky Leandros. Den endte på fjerdeplass i finalen.

Året etter toppet franske Paul Mauriats instrumental-versjon Billboard. Den ble den mest solgte Eurovision-låten i Amerika, og den første listetoppen av en fransk artist i USA.

Sangen handler om en kvinne som sørger over tapt kjærlighet og som er grønn av sjalusi. Den franske versjonen fremført av Vicky Leandros går under tittelen «L’amour Est Bleu».

1: The Beatles – "Hey Jude"

Det er kanskje ingen overraskelse at The Beatles stakk av med førsteplassen dette året. «Hey Jude» toppet hitlistene i minst 12 land, og på slutten av 1968 hadde de solgt over ti millioner kopier i USA.

Paul McCartney skrev denne sangen til John Lennons sønn, som var fem år gammel den gangen. Lennon forlot sin kone Cynthia Powell til fordel for den japanske kunstneren Yoko Ono, og «Hey Jude» skulle være en trøst for fem år gamle Julian under skilsmissen.

Dette var også den første sangen The Beatles ga ut på Apple Records, plateselskapet som de selv eide.