Gratulerer med dagen til Den originale "bad girl of rock'n'roll" - Ronnie Spector!

The Ronettes-frontfiguren fikk ikke tittelen uten grunn.

Publisert 9. aug. 2017
Sist oppdatert 23. aug. 2017

Den 10. august 1943 kom jentebarnet Veronica Bennett til verden ved sin afroamerikansk- og Cherokee-indianske mor og irsk-amerikanske far i Spanish Harlem, New York City. Den unge jenta ble senere kjent som Ronnie Spector og dannet familiebandet The Ronettes med sin søster Estelle og kusinen Nedra i 1961.

Da sjefen av utestedet Peppermint Lounge i New York forvekslet jentene med en trio som var bestilt som bakgrunnsdansere til klubbens husband, fikk jentene sin første store sceneopptreden.

"Ronettes var så forskjellige fra de andre jentegruppene på den tida."

"Ronettes var så forskjellige fra de andre jentegruppene på den tida," minnes Ronnie i et intervju med i-D Vice. "Vi hadde et eksotisk utseende, langt hår og splitt langt opp på låret slik som de kinesiske kjolene. Jeg husker grupper som The Shirelles og The Chiffons pleide komme trekkende med disse brede danseskjørtene - vi i åletrange kjoler. Enda vi ikke hadde noen hitsingel på tiden var gutta gærnere etter oss enn de gruppene som hadde det! Jentene og. Og jeg elsket det."

Men det virkelige gjennombruddet kom etter Estelles telefon til Phil Spector's Philles Records som landet gruppen en meget ettertraktet audition med produsenten i 1963. Under auditionen veltet Phil Spector pianokrakken og utbrøt "Det er stemmen jeg har lett etter!".

"Det er stemmen jeg har lett etter!"

"Musikerne var nær ved å besvime," minnes hun. "Alle Phils sangere var gospel, Darlene Love og liknende... Jeg var den eneste pop-sangeren. Og jeg hadde denne helt annerledes og nye New York-sounden."

Spector så i den utemmede ungjenta den endelige ingrediensen til hans nye musikkproduksjonsformel - som senere kom til å bli kjent som The Wall of Sound.


Gratulerer med dagen til Den originale "bad girl of rock'n'roll" - Ronnie Spector!
2 av 3

The Ronettes var en berusende blanding av sex og hjerteknusere, og Spector, som allerede var hodestups forelsket i den dengang 20 år gamle Ronnie (og senere ektemann) sørget for at gruppen fikk hits på begge sider av Atlanterhavet, med «Be My Baby» i ‘63 og «Baby, I Love You» i 1964.

Video:

Enkelte har attribuert Phil Spector’s Wall of Sound-produksjonsteknikk for suksessen med «Be My Baby». Ronnie utpeker helt andre årsaker.

"Jeg tror det var fordi det var første gang en jente spurte en fyr om å få være hans," sier Spector til Goldmine Magazine. "‘For hvert kyss du gir meg, skal jeg gi deg tre’ - Det er så sexy!" sier Spector og ler.

Det var også sceneshowet. Ronnie minnes publikumsjokket over trioens ulmende hete og kompromissløse seksualitet. "Ja, jeg var bad, men på en bra måte. Gutter fikk orgasme rett der på gulvet, det var fantastisk."

Da jentene i 1964 turnerte Storbritannia for første gang (med Rolling Stones som support!), hadde Beatles ordnet seg billetter. Kvelden før showet la selveste John Lennon og George Harrison inn en visitt til damenes hotellrom for å by dem på middag med bandet. Moren, som tilfeldigvis også var der, ble behørig tilbudt en plass ved bordet, hvorpå jentene, som hadde ventet et høflig avslag, ble knust da moren i stedet utbrøt «La meg gå og hente vesken min!»

Senere samme år var det duket for gjengjeldelse da guttebandet ankom for sin første USA-turné, midt på høyden av Beatlemaniaen. Jenter klatret oppetter hotellveggen i et forsøk på å komme seg inn på suiten deres. "Det var da de ringte meg - ‘Ronnie, vi sitter fast! Vi er gjort til fanger! Kom og få oss ut!‘ Og det gjorde jeg – jeg tok dem til Harlem. Der fikk de spist BBQ-ribs, spilt på jukeboksen… Og du vet hva det beste var? Ingen kom og ba dem om autografer - de så akkurat ut som de andre spanske tomsingene i nabolaget mitt!!"

«Jeg kommer aldri til å gi opp rock’n’roll. Den må gi opp meg.»

Replikkjappe Ronnie, 74 år i dag, er fortsatt aktiv. Hun har blant annet turnert både Storbritannia og USA med sitt nyeste album English Heart fra 2016. Låter fra The Beatles, Kinks og Stones fremheves der i Spectors ode til The British Invasion, den hun elsket så vel som så mange andre, enda det var nettopp den som i sin tid førte The Ronettes til skyggene av popmusikken. Ingen vonde miner, altså - eller planer om å legge opp: «Jeg kommer aldri til å gi opp rock’n’roll. Den må gi opp meg.» Musikk for våre ører, Ronnie!

Gratulerer med dagen - and many more!

For mer nytt om de store musikalske heltene fra 50-, 60- og 70-tallet, følg oss på Facebook, og ikke glem å lytte!